vineri, 15 decembrie 2017

Stiloul în bandulieră, vă rog!



MiNa Maria


În ședința de cenaclu de vinerea trecută am avut parte de o surpriză. MiNa Maria, o tânără de clasa a XI-a, ne-a citit fragmente din cele trei volume ale unui roman al său în pregătire. Dintr-o prezentare succintă am aflat că mai are în computer încă zece romane terminate. Cei prezenți, probabil ca mine, s-au gândit la parcursul scrisului propriu așezându-se cumva în defensivă. Ce poți face? Să încurajezi pofta scrisului și, cu multă răbdare, mai apoi să vezi unde se ajunge? Ei bine, lectura a fost una din cele reușite ale cenaclului. Mai ales că ne-am amintit de unele momente trecute în istoria ședințelor în care cu greu ne-am putut ține în frâu râsul, plânsul sau stiloul în bandulieră.
Pe un spațiu restrâns nu poți reda tot ce se spune într-o ședință de două ore, relatarea e un pic seacă, dar așa cum e, iată ce a notat cronicarul!
Are dialoguri firești cu noțiuni de mișcare bine fixate, probabil că vor ieși multe cărți, captivant, o atmosferă filmică frumoasă, nimic nu-i forțat. (I. Avram) Umor, cursivitate fenomenală, nota zece pentru poveste, e documentată, are instinct. (V.Cilincă) Pune prea mare accent pe acțiune, în proză trebuie o balanță între acțiune și meditație, meditația dă profunzime scrisului. (A. Velea) Are ingrediente pentru a deveni un prozator, are atenție la detalii și poftă de scris. (Anca Șerban-Gaiu) Bun venit! Și-a făcut o intrare onorantă în cenaclu. Are imaginație, urmărește cursul unei povești, de dragul acțiunii se pierde substanța, mi-aș fi dorit mai multe detalii. (M. Grama) Stela Iorga a atras atenția că se folosește un limbaj cu stereotipii și că ar fi trebuit, adică se impunea ca până la această vârstă să fi parcurs prin lectură clasicii literaturii polițiste. Mihaela Brumar, artist plastic, îi este profesoară la Cercul de pictură de la Palatul Copiilor, dumneaei ne-a împărtășit faptul că autoarea e pasionată și de desen, pictură, de poezie (tânăra prozatoare are și un volum de poeme publicat anul acesta, care este ilustrat cu desenele sale). Prin prisma desenelor, ne-a mai spus că autoarea știe să construiască un personaj. Eu, cronicarul, mai adaug că știe să și scrie.
Astăzi, de la orele 18,00, ne va citi Marius Grama, tot la sediul Cotidianului „Viața Liberă”.

Simona Toma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu