vineri, 24 februarie 2017

CRONICĂ DE CENACLU : Un păpuşar dibaci


dragostea asta de paralitici/ de oameni fără mâini şi picioare/ de orbi rătăciţi în memoria lui borges/ ori într-un deşert mai mare ca sahara// raţiunea ţesând ca un păianjen/ legi noi ale iubirii/ în care se învie şi lemnul copacului care a visat crucea// arhivarul crezând că iubirile nu se omoară unele pe altele (a.g. secară - Praşila care n-a fost)

”O poezie de lectură, captivantă; are o eleganţă a lui şi un fel de ludic teatral; parcă ar juca un spectacol pentru copii foarte maturi; se simte că a încercat gazelul şi scrisul în metru antic; aş putea spune că a.g. secară a clipocit în această seară creând o atmosferă caldă, plăcută chiar şi acolo unde este comic.” (Victor Cilincă)
”Foarte multă butaforie intelectuală; multe elemente care creează o aglomerare de simboluri; acolo unde acestea îşi pierd valoarea de simbol, apare universul liric al lui a.g. secară; lirica lui are şi detensionări datorate lungimii textelor; balansul între ironie şi nonironie, între cerebral şi ludic caracterizează grupajul de astăzi; există un mic exhibiţionism de care face paradă - la modul inteligent, atent la efecte; mesajul se constituie din simboluri pe care le foloseşte ca un păpuşar dibaci, inteligent.” (Stela Iorga)
”Toţi artiştii sunt nişte histrioni şi, atunci când s-ar forţa să nu mai fie, nu ar mai fi ei; însuşi actul de expunere a ceea ce faci - poezie, proză, teatru, pictură etc. - este o formă de histrionism; am remarcat la a.g. secară o formă de neo-neomodernism, dar şi un soi de romantism care a sunat bine.” (Gabriel Gherbăluţă)
”Cred că-şi face un deserviciu prin textualismul cultivat în mod automat; aglomerând astfel cuvintele, poate pierde din ceea ce vrea să transmită.” (Cristina Dobreanu)
”Un dicteu liric care te lasă fără suflare; conduce coerent discursul; multe simboluri biblice: al şarpelui, al potopului etc.; este vorba despre dragoste şi căderea în păcat.” (Anca Şerban Gaiu)
”În acest grupaj, a.g. secară îşi câştigă uşor cititorul; creează atmosferă, dar nu pare o carte pentru marele premiu; are o relaţie furtunoasă cu poezia.” (Marius Grama)     

Astăzi, la ora 18,00, va citi Gabriel Gherbăluţă; flash literar - Anca Şerban Gaiu. 
Ion Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu