vineri, 7 august 2015

CRONICĂ DE CENACLU: Poeţi critici despre critici poeţi

Cartea de poezie "EU, Henric al ∞-lea & Muzele Decapitate" a lui a.g. secară, apărută anul acesta la Editura Eikon din Cluj, i-a sugerat/ inspirat poetei Stela Iorga un fel de cronică de întâmpinare, în care s-a observat abordarea ca de la poet la poet a cărţii şi în care s-ar fi potrivit, undeva, în context, noţiunea/ cuvântul intertextualism, care ar fi fost mai explicativ, aşa cum autoarea a ţinut să sublinieze/ regrete.
„O cronică de întâmpinare profesionistă, care trimite în mod expres la cartea lui a.g. secară.” (Ioan Gh. Tofan)
„O cronică meritată, dar amabilă; un anumit gen de întâmpinare care se întâlneşte din ce în ce mai des în Occident; se vede că a scris-o cu suflet şi că a furat-o poetul din ea, întrucât lucrarea se apropie, ca text, mai mult de poezie decât de critică literară; lucrurile sunt scrise cu eleganţă, cu cap şi coadă; titlul, "În dulcele stil postmodernist", a preluat o sintagmă drăgălaşă foarte uzitată; de altfel, este greu să i se pună o etichetă lui a.g. secară, el fiind cunoscut îndeosebi ca prozator - critic literar.” (Victor Cilincă)
„Lucrarea reprezintă cartea, o ilustrează şi invită la lectură.” (Diana Balmuş)
„Notaţii de prim impact, adecvate stilului cărţii; dincolo de tema iubirii, apare ideea de căutare a poeziei; începe într-un stil postmodernist, dar nu merge în acelaşi ritm până la final; citatele, deşi foarte multe, nu par asimilate şi dezvăluite/ decriptate; mă aşteptam la mai mult, dar, pentru o cronică de întâmpinare, este suficient.” (Cristina Dobreanu)
„Pentru mine, cartea lui a.g. secară a fost destul de dificilă, fiind foarte densă. Poate, lucrarea Stelei Iorga mă va edifica.” (Anca Şerban Gaiu)
Astăzi, la ora 19,00, Cenaclul Noduri şi Semne va participa la acţiunea de lansare a cărţii "Abecedar istoric gălăţean" a colegului nostru de cenaclu Victor Cilincă, ce va avea loc la Cafeneaua Ethos.
 Ion Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu