vineri, 21 noiembrie 2014

Un abecedar, un naufragiu, o Evantie




Ioan Gh. Tofan


Săptămâna trecută a fost o zi aglomerată pentru Cenaclul Noduri şi Semne. După lansarea variantei electronice a Abecedarului Istoric Gălăţean al lui Victor Cilincă, o interesantă “colecţie” de momente fermecătoare şi inedite ale Galaţiului, am ascultat un fragment din lucrarea domnului Ioan Gh. Tofan, Naufragiaţi pe Dunăre.

În textul prezentat, în opinia lui AG Secară, autorul nu stăpâneşte pe deplin tehnica suspansului dorind să spună povestea cât mai repede şi cât mai multe amănunte.

Acest fragment memorialistic, consideră Victor Cilincă, este o biografie scrisă cu eleganţă, în care pe alocuri scriitorul simte nevoia de a explica prea mult obosind astfel cititorul; iar Ana Maria Panagatos observă plăcerea autorului de a povesti.

Anca Şerban Gaiu mărturiseşte faptul că povestirea a prins-o prin atmosfera extraordinară, prin momentele savuroase pe care le descrie şi prin acurateţea descrierii anilor comunismului. Această impletire de jurnal şi de literatură îi aminteşte poetei de un mai cunoscut roman al vieţii porturilor dunărene, „Europolis” al lui Jean Bart.

Spre deosebire de fermecătorul Europolis, Naufragiaţi pe Dunăre vine, pe lângă drama frumos aşezată în pagină a naufragiului, cu o abundenţă de noţiuni şi de date tehnice navale care fragmentează de multe ori emoţia povestirii şi cursivitatea naraţiunii.

Acestea fiind spuse, aşteptăm curioşi continuarea romanului aşa cu ne-a promis domnul Tofan, iar pe DVoastră vă aşteptăm astăzi, la ora 18:00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, pentru a ne delecta împreună cu textele Mihaelei Ştiubianu.

Octavian Miclescu

Un comentariu: