vineri, 14 noiembrie 2014

Lansare după lansare în N&S


Ion Zimbru, Alina Maria, Alexandru Maria (de la stânga la dreapta)


va veni o vreme când voi dormi/ liniștit într-o grotă,/ când îmi voi lua picioarele în brațe/ și voi încerca să merg/ (e cale lungă de la o inimă la alta)// și-apoi va trece acea vreme și va veni/ o alta, când de sus vor cădea stropi reci,/ încet-încet găurindu-mi pieile, o vreme/ când voi fi frumos ca un zeu în piatră,/ ca un zeu/ în care nimeni/ nu/ a crezut.// mă voi ridica, voi pluti, voi respira, voi împrăștia duhoarea din marginea peșterii// și voi acoperi pământul mort,/ iar acesta mă va slăvi.// frumoși, neîndurători, cum suntem./” Alexandru Maria
Săptămâna trecută, la mansarda Centrului Cultural, s-a lansat, după cum am și anunțat în cronica trecută, volumul „următorii, numărul douăzecișiunu al  colecției cArtEsențe-poezie semnat de colegul nostru Alexandru Maria. Cum este în obișnuința acestui proiect coordonat de poeta Florina Zaharia, volumul a fost însoțit de o altă manifestare artistică, adică o proiecție a unui film, un colaj reușit din fotografii realizate de Alina Maria care a îmbinat foarte frumos și potrivit atmosfera scrisului autorului cu imaginea.
                Alexandru Maria a fost suținut de a. g. Secară care, de această dată, n-a fost doar „ criticul de serviciu”, a fost și amfitrionul evenimentului din lipsa motivată a Florinei Zaharia. Stela Iorga ne-a mărturisit, după felul ei amuzant de a însufleți emoțiile, că la prima lectură a autorului în cenaclu i-a “venit să se urce pe lampă” de uimirea că scrie atât de bine. Victor Cilincă a subliniat că poezia lui Alexandru Maria e fluidă, sensibilă, “cu o curgere de film, cu o realitate citadină”. Și, cu mari emoții evidente de tată, nu putea lipsi Ion Zimbru. “Tel père, tel fils” spun unii, “like father, like son” spun alții, dar nu știu dacă e adevărat, pentru că fiul poet cu tatăl poet par a avea în comun doar poezia și nu meșteșugul ei. Tatăl poet ne-a citat sintagma preferată din poetul Alexandru Maria “eu sunt lingurița ta de ceai”, sintagmă pe care dorește să “o cumpere” cumva.
          Astăzi avem iar lansare, dar de această dată e vorba de o carte electronică semnată de un alt coleg de-al nostru, Victor Cilincă.  Abecedarul istoric gălățean”, a treia carte electronică a autorului (după “PUSH-PUSH”, editura N’ENERGO, 2002 și „Împăratul gunoaielor”, editura Homer, 2013) se lansează astăzi la Librăria Humanitas la orele 17,00. După lansare, continuăm cu ședința de cenaclu ascultându-l pe prozatorul Ioan Gh. Tofan pe la orele 18,00 trecute fix, la sediul Cotidianului “Viața Liberă”.
                                                                                    Simona Toma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu