vineri, 16 mai 2014

Cronica de cenaclu- Paul Budeanu

Săptămâna trecută Paul Budeanu ne-a prezentat o nouă lucrare în proză.

Proza din şedinţa de astăzi are mai multe plusuri faţă de lecturile trecute, surprinzând mai mult în registrul comic. In ciuda acestul fapt, descrierile sunt lineare, explicative şi obositoare uneori iar momentele cu potenţial pentru crearea tensiunii nu sunt exploatate judicios, fiind tratate fără emoţie” (Victor Cilincă).

Un text cinstit prin autenticitatea sa, care nu slujeşte povestea frumoasă cu tente ironico-persiflante la adresa vieţii brigăzilor artistice de altădată şi care devine monoton, nesusţinut de atmosferă, emoţie sau de dramatism”. (Ion Avram)

Peronajele sunt stângaci conturate, acţiunea este previzibilă iar limbajul de «partid» nu este propriu doar parsonajelor, ci şi naratorului” (Maarius Grama).

Autorul empatizează foarte mult cu personajele prin limbajul şi prin umorul clişeic pe care le foloseşte” (Simona Toma).

Felul în care şi-a ales povestea şi felul în care a ales s-o redea trebuie judecate separat. Deşi dovedeşte că are, pe alocuri, sevă literară, limbajul lemnos şi unele nepotriviri în registrul logicii demonstraeză faptul că avem în faţă o poveste care merită o scriitură mai reuşită” (Tudor Neacşu).

Sunt pasaje în care surprin un limbaj natural, dar povestea pare a fi nerealistă” (Nicoleta Onofrei).

Textul suferă din punctul de vedere al unor explicaţii ale contextului istoric, care nici nu transpare din povestea redată. Este o scriere plată, cu situaţii diluat explicitate, căreia îi lipseşte tensiunea cu desăvârşire” (Stela Iorga)

Poate fi asemanat cu un film alb-negru, în care sunt relatate într-un mod artificial mai mult fapte decât trăiri” (Carmen Neacşu).

Limbajul simplu se corelează cu evenimentele din proză” (Eugenia Tănase).

Acestea fiind spuse, vă aşteptăm şi astăzi, de la ora 18:00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, pentru a asculta poezii marca Marius Grama.

Octavian Miclescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu