vineri, 21 februarie 2014

TEXT CCC – CINIC, CINSTIT ŞI CRUD



(...) ...mâinile mele, unde a fost pata roşie de pe deget, ce-o fi fost în mintea mea când am vrut să văd dacă-i caldă apa din ibricul clocotind? apoi, la fel, a-ha, briza gurii de metrou, aerul ăla cald şi rece care te loveşte...
- Sigur că da, Cupidonia în sus, Cupidonia în jos, ei bine, şi nume frumos, dar ce fac oare căpriţele alea de la veghe, că nu fac nimic, ar trebui să înceapă cu munca de jos, dar cine sunt eu să fiu băgată în seamă. Bidoane pline, pline cu urină de vărsat. Pfffff! Cine mai duce gunoiul tău de-aici, cine, tot Cupidonia? Gata, că te mut la doişpe! Cearşafurile de-acolo sunt schimbate de ieri dimineaţă, înainte să dea ăla ortu’ popii, le întind şi sunt ca noi şi miros a zambile. Aici, suntem ca-ntr-o familie, ne schimbăm până şi chiloţii între noi, chiar dacă ne mai hârjonim. Hai, picioarele sus pe scăriţa scaunului, bagajele, aşa, ţine-le strâns în braţe, prosopul ţi-l înfăşor, aşa, în jurul gâtului, plecarea!
- Ţarrr-rrram-pac!
- Sigur, ţarrr-rrram-pac, defilăm, ’tu-i mama mă-sii, că tre’ s-ajung şi la bidoane!       
 (Simona Toma – Cupidonia, nume frumos)
Cenaclul a debutat cu prezentarea cărţii – album „Aeronautica militară română – 100 de ani” apărută sub auspiciile Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (A.R.P.I.A.) – Filiala Galaţi, prin grija preşedintelui filialei - Ichim Teodor şi vicepreşedintelui – Ion Răileanu, un album arătos prin care se doreşte aducerea în actualitate a istoriei şi tradiţiilor Aviaţiei Române, a unor evenimente semnificative şi personalităţi remarcabile în domeniu, după care a citit poeta Simona Toma un text de proză scurtă care o recomandă pe autoare ca pe o scriitoare cu sânge de poet şi muşchi de prozatoare, cum îi stă bine unei fiice cu mamă din Cudalbi şi tată din Pechea.
„Interesantă alternanţa pe care reuşeşte s-o facă între cinism (un cinism bărbătesc ce-i vine foarte bine) şi tandreţe; personajul este foarte diversificat şi bine construit – un personaj din care se degajă un umor grobian; în ciuda faptului că textul este cinic, cinstit şi crud, are şi un lirism remarcabil.” (Victor Cilincă)
„Un text reuşit, cursiv, expresiv, scoate bine în relief personajul; un text de sine stătător care poate sta într-o carte de proză scurtă.” (Cristina Dobreanu)
„Ştie să creeze tipologii de personaje.” (Ana Maria Panagatos)
„Are acuitatea observaţiei, are o forţă teribilă în mânuirea dialogului, schiţând o întreagă tipologie umană; are instinct, o ureche muzicală la inflexiunile cuvintelor şi o cadenţă în crescendo.” (Stela Iorga)
„Text cursiv; personajul feminin pare strident şi frustat; textul pare o felie dintr-un tort; ne plimbă dintr-o parte în alta; un text natural, un decupaj din realitate.” (Carmen Neacşu)
„În calitate de consumator de proză şi poezie, mi s-a părut că textul prinde un întreg episod filmic într-un spaţiu foarte scurt.” (Ichim Teodor)
„Multă naturaleţe; sunt surprins de talentul regizoral: deşi faptele sunt mărunte şi banale, cadrul este impresionist, spectaculos, filmic; leit-motivele de introspecţie aerisesc textul.” (Tudor Neacşu)        
Ion Avram

Astăzi, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Stela Iorga.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu