vineri, 31 ianuarie 2014

POEZIA NU SUPORTĂ REŢETE


Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Galaţi, Maria Horghidan a fost remarcată în Cenaclul Noduri şi Semne ca un spirit sensibil, cu oarece veleităţi literare, încercările sale poetice recomandând-o ca pe un viitor membru al cenaclului – dacă va dori şi va şti să persevereze întru ale scrisului şi, îndeosebi, întru ale cititului – aşa cum au observat şi au sfătuit-o colegii de cenaclu.

Poetul Andrei Velea, de exemplu, constată că „există în textul Mariei Horghidan elemente promiţătoare pentru a scrie cursiv şi relaxat literatură” şi că „fiind la început, are timp să evolueze pentru că nu este ancorată într-un limbaj învechit - cum s-ar putea crede la prima vedere, ci este destul de modernă” şi-i recomandă să vină în continuare la cenaclu.

Poeta Anca Şerban Gaiu generalizează aratând că, pentru poezie, nu există reţete şi că fluxul poetic al Mariei Horghidan ar „curge de undeva dintr-un dat, care trebuie slujit şi înmulţit cu o perseverenţă dusă până la încăpăţânare, până la ardere lăuntrică.”

„O poezie a clipei, lirică şi muzicală care denotă sensibilitate şi trăire intensă” – observă Gelu Ghemiş.

Deşi are rime facile şi textul pare o joacă de puzzle, Ana Maria Panagatos recunoaşte o puritate şi un har care o recomandă ca poetă în devenire, dacă nu abandonează această cale.

Cristina Dobreanu declară scurt şi concis că „textul prezentat are atmosferă, are căldură şi seninătate.”     

Poeta Stela Iorga îi recomandă „să nu-şi mai caute cu atâta cerbicie rimele, pentru că aceasta îi alterează fluxul liric.” „De stângăciile specifice vârstei şi facilităţile ieftine din text, poate scăpa prin multă lectură şi printr-o bună prezenţă la cenaclu”, a mai adăugat poeta.

„Nu are imagini izbitoare; să citească mult. O aşteptăm în continuare, cu încredere în posibilităţile sale întru ale scrisului” - o încurajează Sabina Penciu, iar Nicoleta Onofrei îi recomandă să evite truismele şi să-şi lărgească paleta de culori, pentru că textul său creează un tablou cam sumar colorat - imaginile devenind, astfel, obositoare.                                

Ion Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu