miercuri, 25 decembrie 2013

Fiecare poate fi salvat - cronică Fănica Dumitrache



„Printre prieteniile cumpărate prea ieftin şi pierdute prea devreme,  am dat peste una necroită încă, o prietenie ţesută de mâinile destinului, fără formă, fără fond, doar un material de calitate pe care nu l-am observat de atâta timp că zace în şifonierul prea plin de lucruri inutile.” (Fănica Dumitrache – Încercări de literatură)
Lângă un brad mare şi frumos, Ion Avram a văzut textele, pline de afectivitate şi citite cu emoţie, ca fiind sincere, chiar dacă doar o poliloghie delirantă şi preţioasă, plină de expresii naive (pentru că altfel ar fi doar ieftine). Autoarea ar trebui să încerce să ajungă la Sfânta Simplitate, spune el, şi de acord pare a fi şi A. G. Secară, care o felicită pe Fănica Dumitrache pentru curaj şi îi recomandă, ca exerciţiu, să aleagă din fiecare text 30 de cuvinte şi, poate, aşa va rămâne cu ceva. Ce a fost lecturat nu e literatură, fiind lipsit de miză.
Stela Iorga, lângă un Ion Avram lângă un brad, a recunoscut o intenţie a autoarei de a face literatură, chiar dacă nu a ieşit decât un jurnal, adolescentin cum a spus mai toată lumea. Bine aţi venit, a fost concluzia ei.
Toată lumea a fost ecumenică, probabil din cauza lui Ion Avram, care stătea lângă un brad, inclusiv Victor Cilincă, acesta spunând că textele au fost scrise în acelaşi ritm, sub nişte titluri de oracol – nu ştie ce va fi mai târziu, în ceea ce o priveşte pe Fănica Dumitrache şi drumul ei în literatură. Octav Miclescu ştie, în schimb, că toată lumea poate fi salvată.
Ce frumos, spun eu, aşteptând ca vinerea viitoare, pe 27 decembrie. să ne citim fiecare primele încercări literare, să vedem cum am fost salvaţi!

A consemnat Alexandru Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu