joi, 24 noiembrie 2011

Oameni de/pe hârtie

“Cel care a scris despre noi s-a distrat, ne-a plăsmuit din câteva cuvinte într-un oraş imposibil, într-o lume sinucigaşă” sau „Destinul nu mi se închide în jurul gâtului, ci în foile scrise şi împrăştiate peste tot lângă trupul meu. Cineva va scrie în ele drumul meu în continuare” spunea Florin Chitic în proza „Jocul”, citită vineri în şedinţa de cenaclu.

Ion Zimbru - Propune o parabolă existenţială. Surprinde prin tehnica postulatului, fiecare frază poate fi de sine stătătoare reprezentând un soi de aforism. Textul are o încărcătură lirică, iar ritmul sacadat al scriiturii îi serveşte.

Simona Toma – Detalii multe, dar niciunul nu m-a făcut să mă opresc asupra lui. Florin încearcă să lege ideile unele de altele, dar povestirea nu are un schelet.

Victor Cilincă – Titlul explică tot eşafodajul. Textul nu este supărător prin încărcătura de poezie.

Stela Iorga – Imagini frumoase de tip simbol, dar firave pentru a susţine întreaga naraţiune. A scăpat de artificios.

Cristina Dobreanu – Proză poem care nu e de neglijat. Mi-a plăcut transfigurarea sentimentului de pierdere a iubirii în condamnare la moarte.

Diana Balmuş – Expresia unei angoase existenţiale, a unei temeri onotologice de moarte, de ratarea posibilităţilor în iubire şi de durerea despărţirii.

Gelu Ghemiş – Încărcat de lirism şi trăire, scris bine.

Radu Dragomir – Spirit romanţios, scapă fluiditatea ideii prin dualitatea iubire – condamnare la moarte.

Nicoleta Onofrei

Vineri, 25 noiembrie, pe la 18.00, în holul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Diana Balmuş.

5 comentarii:

  1. n-a fost prea multă lumea, sau ce? că văd că cronica (fără virgulă) e subțire tare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai n-aveai de ce pune virgula. Daca te referi la numarul persoanelor care isi dau cu parerea in cronica, nu cred ca au fost vreodata mai multe. Daca te referi la forma, nici aici nu te inteleg, pentru ca forma de obicei e asta, ca incerca unul sau altul sa o faca mai dinamica, asta e altceva. Vremea de criza si restructurarile de rigoare.:p

    RăspundețiȘtergere
  3. normal ca nu a fost prea multa lume, ca nu se asteptau la mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
  4. haidi, bre, nu mai face fonfleuri ca a fost lume. Nu uita ca au fost zimbru, victor cilinca, plus obisnuitii. cine voiai sa vina, nicolae manolescu?!

    RăspundețiȘtergere