marți, 30 august 2011

PROZĂ DE VACANŢĂ

(...) Am încercat să mă calmez, să mă plimb, să respir adânc, dar sunt puţine lucruri pe care le poţi face într-o toaletă mică. Noroc că sunt ingenios din fire. Imediat după ce am reînceput să gândesc la rece totul, am remarcat priza din perete destinată unui eventual aparat de bărbierit. M-am căutat atent de orice resurse disponibile şi am găsit două agrafe de hârtie. Am mai găsit şi un ambalaj vechi de plastic destul de gros. Cu cea mai mare grijă şi cu ajutorul unei bucăţele de hărtie, am izbutit folosind curentul electric să produc o mică flacără împreună cu un mic scurtcircuit de-a lungul vagonului. Oricum, eram prea preocupat pentru a băga asta de seamă, aşa că mi-am aprins imediat ţigara, am zvârlit hârtiuţa în WC şi am tras cu poftă. A fost cea mai îndestulătoare senzaţie trăită de mine până atunci.(...)

(Paul Berenştain Pierdut pe căi ferate)

„Texte/fragmente uşurele, subţirele, de vară, cu o oarecare doză de imprevizibil, bune de citit în tren, de exemplu; are mici scăpări de construcţie; nu cred că intră la capitolul literatură – da’ merge, te relaxează, te amuză; ca stil – curge bine.” (Radu Vartolomei)

„Nu are premiză literară; text de vacanţă, scris cu grijă de sintaxă şi morfologie, dar lipseşte culoarea, motivaţia intrinsecă; conflictul este prea simplu, prea sec şi predictibil; mai comprimat şi mai pigmentat – ar putea fi, chiar, şarmant.” (Stela Iorga)

„Un început bun, chiar dacă este prea scurt; are mână de scris – şi atât...; în rest – nici o idee, nici o motivaţie, nici un mesaj; o povestioară care promite.” (Anca Şerban Gaiu)

„Are ochi/condei de a transforma o întâmplare aparent simplă/banală într-o proză; are şi umor; scrie relaxat.” (Nicoleta Onofrei)

„Expresii/coliziuni de cuvinte care se repetă; mai poate fi lucrat, literaturizat.” (Cristina Dobreanu)

„Mi-aş fi dorit să continue acţiunea; pare simplu şi realist.” (Alexandra Creţu)

„Transfigurează câteva trăsături de caracter – dorinţa, voinţa, spiritul de aventură, de colaborare, imaginaţia, personalitatea.” (Sorin Poclid)

„Porneşte de la un pretext mărunt care pare a fi începutul altei poveşti ce se va desfăşura în continuare.” (Simona Toma)

Ion Avram

Vineri, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Gelu Ghemiş.

(Relaţii privind activitatea cenaclului Noduri şi Semne – tel. 0746167284)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu