miercuri, 24 noiembrie 2010

ÎN DULCELE STIL PAŞOPTIST

(...) Stam odată şi priveam din pervaz la ţară,/ Sara era pe sfârşite şi plângea domol,/ Pe-a sa boltă neagră luna nu făcea ocol/ Şi-n grădină la mămuca nu mai era vară...
(Daniela Gheorghiţă – Stam odată...)
Drum spre Vornov e doar unul. De altfel, mai direct decât acesta nici nu se putea. Începe brusc dacă nu ai ţinta – Vornov. E un drum de toată lumea cunoscut. Mulţi, majoritatea obicinuiţi cu el, îl iau ca pe „drumul spre Vornov” şi nimic mai mult. Cei noi pe meleaguri se avântă cu vioiciune, curioşi, cei mai bătrâni, însă, zâmbesc călătorind spre oraş. Deşi trişti de osteneala drumului,privesc la locurile pe care de mii de ori le-au călcat şi praful în care duhnesc atâtea amintiri. Mai sunt şi muncitori, şi amatori şi simpli trecători care poartă acest zâmbet. (...)
(Daniela Gheorghiţă – Cu toţii mergem către Vornov)
Daniela Gheorghiţă este elevă la Liceul de Artă Dimitrie Cuclin. Ea a prezentat două proze scurte şi două poeme cu accentuată formă adolescentină, şcolărească, determinată vizibil de urmărirea cu obstinaţie a ritmului, măsurii şi potrivirea rimelor, dar cu sensibilitate, lirism şi apetit spre meditaţie.
„Ca proză – se vede că are potenţial de a scrie şi poate şi să crească valoric; dar nu-i suficient să ai stofă, trebuie să fie şi consecventă; temele abordate mi se par prea pretenţioase; să-şi reîmprospăteze lecturile.” (Radu Vartolomei)
„Greu. Nu m-au atins la filonul artistic; travaliul pare minim; nu are măcar o sămânţă de originalitate.” (Stela Iorga)
„Textele ilustrează frământările specifice adolescenţei; să iasă din ritmul prea arhaic/clasic şi să încerce să devină mai originală.” (Alexandra Creţu)
„Texte reci, exerciţii.” (Elena Donea)
„Un fel de exerciţii de admiraţie pentru filozofie; avem de-a face cu o speranţă, o persoană cu aptitudini în filozofie sau chiar istorie; acolo unde ironia întâlneşte fiorul liric – este ceva de spus.” (Mirel Floricică)
„Am remarcat tonul elegiac şi sonul liric; mi se pare greu să scrii aşa, în stilul paşoptist; cred că are talent.” (Anca Şerban Gaiu)
„Interesant că scrie despre teme şi idei importante: despre oameni, despre istorie, despre viaţă.” (Alina Hamza)
„Un retorism à la Grigore Vieru – chiar şi în ceea ce priveşte sonul şi tonalitatea; se lasă dusă de ritm, măsură, rime şi de o anumită afectare; mi se pare a fi la nivelul imitativ; nişte încercări timide.” (Cristina Dobreanu)
„Are sensibilitate, lirism şi înclinaţii către meditaţie.” (Gelu Ghemiş)

Ion Avram

Vineri, la ora 18:00, la sediul cotidianului “Viaţa Liberă”, va citi Nicoleta Onofrei.
(Relaţii privind activitatea cenaclului Noduri şi Semne – tel. 0746167284; http://nodurisisemne.blogspot.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu