joi, 7 octombrie 2010

ATMOSFERĂ CU MIREASMĂ SUPRAREALISTĂ


Elena Donea este membră a Cenaclului Noduri şi Semne de aproape un an. Ea este elevă la Liceul Mihail Kogălniceanu din Galaţi şi scrie poezie. Textele sale dezvăluie o fire sensibilă şi sinceră, alternând între un romantism adolescentin - ancorat discret, prin limbaj, în modernitate – şi o maturitate dură, încărcată de dramatism, care duce cu gândul la mult vehiculatul postmodernism pretendent la tronul modernităţii. Dar, dincolo de orice încercare de încadrare, poezia sa este remarcabilă printr-un ton personal şi printr-o serie de sintagme provocatoare, ambele atribute conlucrând la o atmosferă tentantă şi la imagini captivante care fac poemele uşor accesibile – fără a fi, însă, facile.
„Poeme de stare, de dragoste curată, nevinovată; atmosfera tare este punctul forte al textelor şi o caracterizează ca o mireasmă proprie; nota de ingenuu face bine textului.” (Anca Şerban Gaiu)
„Remarcabilă originalitatea textelor care captează atenţia – ceea ce denotă o voce interioară şi interiorizată destul de matură; are şi mici retorisme specifice vârstei; faţă de ceea ce ne-a mai prezentat – mi se pare mai narativă; fără doar şi poate – are talent.” (Stela Iorga)
„Cred că vor rezista; au un ludic deosebit care dă savoare textului; se vede o amprentă personală.” (Cristina Dobreanu)
„Sunt şi expresii la care ar putea renunţa; găsesc, în texte, două jocuri: unul – nevinovat, cald, luminos şi unul – ascuns, dureros, dur, absurd.” (Nicoleta Onofrei)
„Texte optimiste – comparativ cu alte scrieri adolescentine - cu excepţia unor pasaje unde este puţin şocantă prin prea multă duritate; în rest - au limpezime, idee; cred că este o fire reflexivă.” (Andrei Velea)
„Nu toate textele sunt egale; mi s-au părut crescătoare valoric în ordinea prezentării.” (Claudia Samoilă)
„Texte originale şi reuşite.” (Alina Hamza)
„Poeme interesante; nu mi se par în totalitate adolescentine; are pasaje unde invadează maturitatea.” (Daniela Gheorghiţă)
„Are un stil aparte; îşi pune amprenta pe ceea ce scrie; se vede un antagonism între trecut şi viitor, fără a se întrezări prezentul; şi... parcă, a trecut prea brusc la maturitate.” (Alexandra Andreea Creţu)
Ion Avram


Astăzi, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Florin Buzdugan.

(Relaţii privind activitatea cenaclului Noduri şi Semne – tel. 0746167284; http://nodurisisemne.blogspot.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu